Belgyógyászati Rehabilitációs Osztály

Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály

Kardiológiai Rehabilitációs Osztály

Központi Fizioterápiás Osztály

Belgyógyászati Rehabilitációs Osztály

Kedves Betegünk!

Az osztály fő profilja a belgyógyászati jellegű betegségek rehabilitációja. Ebbe a kategóriába tartozik a cukorbetegség, a légzőszervi betegségek, a gyomor-bél rendszer betegségei, illetve bizonyos korlátok között a daganatos betegek rehabilitációja. Ezeken felül a mozgásszervi és központi idegrendszer megbetegedések is a profilunkba tartoznak. Az osztályon dolgozó szakemberek rehabilitációs kezelés során a hozzánk forduló páciensek egyéb egészségügyi problémájának ellátására is törekszenek, így tevékenységünk nem merül ki a beutaló diagnózisok miatti rehabilitációban. Az osztályon egy jól összeszokott csapat dolgozik, felkészültségük sokféle megbetegedés gyógyítására, ellátására alkalmas.

Tevékenységünket a Központi Fizioterápiás Osztállyal karöltve végezzük. Az osztály jellegéből adódóan sürgősségi betegellátás nem történik. Amennyiben erre mégis szükség van, akkor a területileg illetékes aktív ellátást nyújtó intézményhez kell fordulni.

Az alábbi tájékoztatóval segítünk Önnek az osztályra történő felvétel, elhelyezés és a gyógykezelés rendjének megismerésében.

Az osztályra a betegek előjegyzés alapján kerülnek. Az előjegyzés háziorvoson keresztül, az osztály adminisztrációs irodájában 53/351-444/264 melléken történik. Ha relatíve sürgős elhelyezés válik szükségessé, akkor ez szintén csak előjegyzés alapján, az osztályon dolgozó orvosokon keresztül lehetséges.

Az osztályra történő felvételhez szükséges:

  • orvosi beutaló
  • a személyazonosító és lakcímkártya és betegbiztosító okiratok (TAJ kártya)
  • rendelkezésre álló orvosi dokumentációk
  • az osztályon történő fizikoterápia és gyógytornához szükséges kényelmes öltözék és cipő behozatala

Beutaló nélkül az osztályra közvetlen betegfelvétel nem lehetséges.

A kórtermi elhelyezésről felvételkor születik döntés, amennyiben erre mód és lehetőség van, a beteg kérését is figyelembe vesszük. Az osztályon tartózkodás rendjét a házirend szabályozza, így annak betartása a zavartalan betegellátás alapfeltétele. A kórházi felvételkor szükséges nyilatkoznia arról, hogy a kezelőorvos kinek nyújthat tájékoztatást, illetve arról, hogy elolvasta és tudomásul veszi a házirendet. Az Ön állapotáról részletes felvilágosítást csak orvos adhat, telefonos tájékoztatást nem adunk. Kórházi felvételkor általános laborvizsgálat, EKG vizsgálat, vérnyomásmérés történik, és majd az orvosi vizsgálat során dől el a további gyógyszeres kezelés és a szükséges vizsgálatok menete.

Az osztály biztosítja a javasolt gyógyszereket, így egyéb gyógyszerek behozatalára csak rendkívül indokolt és speciális esetben lehet szükség. A kórházi kezelése kapcsán az orvos által elrendelt gyógyszereken kívül más gyógyszereket, gyógyászati szereket, vitaminokat, ún. paramedicinális készítményeket csak előzetes orvosi egyeztetés után szedhet. Az osztályon tartózkodás során a multimédiás eszközök használata csak más betegek zavarása nélkül megengedett. A mobiltelefonokat vizsgálatok és vizit ideje alatt ki kell kapcsolni, vagy le kell némítani, ezek használata csak más betegek, illetve a gyógyító munka zavarása nélkül megengedett.

Mindenfajta elektromos hálózatról működtethető eszköz előzetes egyeztetést, megbeszélést igényel, balesetveszélyes volta miatt.

Lehetősége van az osztályon bent tartózkodása alatt értékeit a központi széfbe elhelyezni. A nem széfben elhelyezett tárgyakért felelősséget nem tudunk vállalni.

Telefonos kapcsolattartásra lehetősége van a nővérpultokon keresztül (II. pult.: 260, I. pult: 266 mellék).

A kórházi kezelése során szükségessé válhat egyes vizsgálatok előtt külön beleegyező nyilatkozat aláírása, erről, illetve a vizsgálatról kezelőorvosa részletesen tájékoztatja, felvilágosítja.

A kórházi kezelése során joga van a felajánlott vizsgálat és kezelés megtagadására és az esetleges alternatív lehetőségek megismerésére. A kezelőorvos, osztályvezető főorvos erről részletesen tájékoztatja. Szükség esetén írásban is nyilatkoztatja.

Ön bármikor kérheti az osztályról való elbocsátását. Ha ez orvosi szempontból nem javasolt, abban az esetben tanúk előtt kell szándékát aláírásával igazolnia.

Az osztály elhagyása csak előzetes orvosi engedéllyel lehetséges, engedély nélküli eltávozás esetén az intézmény köteles értesíteni a Kormányhivatalt, illetve a városi rendőrséget.

Bent tartózkodása során lehetősége van részt venni különféle betegoktatási előadásokon (pl. cukorbeteg diétás tanácsadás). Kórházi kezelés befejezésekor zárójelentést kap, melyben szerepelnek az elvégzett vizsgálatok eredményei, egy összefoglaló orvosi vélemény és a javasolt kezelés. A zárójelentés részeként egy ápolási zárójelentést és egy diétás zárójelentést is kap. A tervezett elbocsátásáról 24 órával korábban értesítjük Önt és/vagy hozzátartozóját.

Amennyiben további kérdése lenne, az osztály dolgozói szívesen állnak rendelkezésére.

Bízunk benne, hogy az osztályunkon töltött idő alatt sikerül egészségi állapotában javulást elérni!

Az Önök gyógyulását segítő munkatársaink:

Dr. Mohay András Osztályvezető Főorvos

Belgyógyászat, haematológia

Elérhetőség: 53/351-444/262

Dr. Szabó Károly Főorvos

Belgyógyászat, gastroenterológia, háziorvostan

Elérhetőség: 53/351-444/228

Dr. Zsigmond Zita Főorvos

Kardiológia, aneszteziológia

Elérhetőség: 53/351-444/228

Dr. Micula Hajnalka Szakorvos

Transzfúziológia, mozgásszervi rehabilitáció

Elérhetőség: 53/351-444/228

Kovácsné Tanács Erika

Osztályvezető főnővér, diplomás ápoló

Elérhetőség: 53/351-444/266

Petruczné Khirer Erzsébet

Osztályvezető főnővér helyettes, szociális munkás

Elérhetőség: 53/351-444/266

Felvételi iroda, betegelőjegyzés:

Kucsera Csilla

Orvosírnok

Elérhetőség: 53/351-444/264

Lévai Krisztina

Orvosírnok

Elérhetőség: 53/351-444/264

Milkovicsné Szőke Tünde

Dietetikus

Elérhetőség: 53/351-444/171

Osztályon dolgozó szakdolgozók:

Gyarmati Katalin

Diplomás ápoló

Bányainé Tóth Ilona

OKJ ápoló

Csete Szabina

OKJ ápoló

Farkas Beáta

OKJ ápoló

Huszti Mihályné

OKJ ápoló

Kertész-Abonyi Katalin

OKJ ápoló

Kiséri Julianna

OKJ ápoló

Kis Dorina

OKJ ápoló

Lencsés Erika

OKJ ápoló

Medgyesiné Kovács Tünde

OKJ ápoló

Monori-Ádámcsik Ildikó

OKJ ápoló

Nemesné Kicsi Anita

OKJ ápoló

Nyakocza Mária

OKJ ápoló

Prepszl Tibor Jenőné

OKJ ápoló

Ugi-Rácz Annamária

OKJ ápoló

Sarkadi Andrea

Gyakorló ápoló

Tóth Ernő

Beteghordó

Belgyógyászati szakrendelés:

Dr. Dér Olga

Belgyógyászat, foglalkozás-egészségügy

Elérhetőség: 53/351-444/229

Rácskai Anita

Szakasszisztens

Elérhetőség: 53/351-444/229

Gastroenterológiai szakrendelés:

Dr. Szabó Károly Főorvos

Belgyógyászat, gastroenterológia, háziorvostan

Elérhetőség: 53/351-444/166

Dobóczi Mónika

Emésztőszervi, endoszkópos szakasszisztens

Elérhetőség: 53/351-444/166

B. Balog Henrietta

Emésztőszervi, endoszkópos szakasszisztens

Elérhetőség: 53/351-444/166