Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet

Központi Fizioterápiás Osztály

Kedves Betegünk!

A fizioterápia olyan egészségügyi szolgáltatás, ahol a fő cél a mozgásos képességek szinten tartása, illetve helyreállítása, az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, gyógyítása a rehabilitáció során. Ebből adódóan a fizioterápia minden klinikai területen jelenlevő terápiás lehetőség. Intézményünkben pácienseink gyógyításának kulcsfontosságú tényezője.

A fizioterápián belül a fő területek:

a gyógytorna és a

fizikoterápia. De intézményünkben a csapatunkhoz szorosan hozzátartozik:

- az ergoterápia

- logopédia

- zeneterápia

- pszichológia

- és a mentálhigiénés konzultáció.

A szakorvosaink gyakran javasolnak komplex fizioterápiás ellátást a megbetegedések kezelésére, gyógyítására. Ilyenkor az egyes terápiákat személyre szabottan kombinálva, az egyes kezelések egymás hatását erősítve érik el a megfelelő hatást a gyógyuláshoz. A komplex fizioterápiára számos esetben szükség lehet:

- nyak-, hát-, derék-, és végtagproblémák

- szédülés, fejfájás

- gerincbetegségek és ortopédiai elváltozások esetén

- sérülések után például törés, zúzódás, szalagszakadás, ficam

- ízületeket érintő degeneratív elváltozáskor

- mozgásszervi műtétek előtti kondicionáláskor

- műtétek utáni rehabilitáció, mint csípő-, térd- vállproblémák, gerincműtét

- végtag hiány, amputáció

- neurológiai problémák (Sclerosis Multiplex, Parkinson kór)

- agyi katasztrófák ( TIA, agyvérzés, stroke, afázia), és

- különféle egy vagy több végtagot érintő bénulások esetén.

1. GYÓGYTORNA:

Járó és

fekvőbeteg ellátásban is folyik a terápia

A járóbeteg ellátásban a gyógytornászok főleg reumatológiai és ortopédiai szakrendelések betegeit fogadják, de természetesen kezelnek traumatológiai és neurológiai megbetegedésben szenvedőket is beutaló alapján.

Egyéni és csoportos foglalkozások vannak felnőttek, illetve gyermekek részére egyaránt. Gyermekek részére gerincferdülés megelőzésére, illetve karbantartására van csoportos torna délutánonként.

Járóbeteg gyógytornára bejelentkezés:

- Személyesen vagy

- Telefonon: 06-53-351-444 155 vagy 149 mellék

- Beutalóval

- Rendelési idő: hétfőtől-péntekig 8:30-15:30

A fekvőbeteg ellátásban a Mozgásszervi-Kardiológiai-és Belgyógyászati Rehabilitációs Osztályon fekvő páciensek ellátása történik egyéni és csoportos foglalkozások keretében.

Egyéni foglalkozások a kórtermekben, illetve 4 kisebb egyéni tornateremben folynak. Csoportos foglalkozásaink pedig a nagy tornatermekben zajlanak.

A gyógytorna gyakorlatai háromfélék lehetnek.

- Aktív típus esetén maga a páciens végzi a mozdulatsort (izomerősítő, nyújtó, koordinációs, egyensúly- és tartásjavító gyakorlatok) olykor bot, labda vagy szalag segítségével.

- Vezetett aktív esetben páciens és terapeuta együtt dolgozik,

- Passzív esetén viszont a gyógytornász vagy valamilyen eszköz ( Függesztőrács, Motomed- elektromos kerékpár) segítségével indukálják a kívánt mozdulatokat.

A födszinti tornateremben végezzük az állítást, járás előkészítést, járás gyakorlást, lépcsőzést. Rendelkezésünkre álló eszközök palettája igencsak széleskörű. (Állítóágy, Elektromos állító kerekesszékek, mechanikus állító gépek, bordásfal).

A megfelelő állás és egyensúly megszerzése után a korlát között teszik meg pácienseink az első lépéseket. Ha szükség van rá különféle térd és bokaortézisek is rendelkezésünkre állnak, a minél biztonságosabb járás elsajátítása érdekében.

Majd pedig a megszerzett biztonság után segédeszközzel (Járókeret, 1-3 lábú bot, könyökmankó) segítségével történik a további járásgyakorlás. Természetesen mindig szem előtt tartva a végtag szükség szerinti tehermentesítését, illetve a megengedett terhelés pontos betartását. Szintén a terápiához tartozik a lépcsőzés megfelelő fázisainak elsajátítása is.

Amputált betegeink az ideiglenes művégtaggal történő ellátás előtt légláb segítségével gyakorolják az állást, testsúly áthelyezést. A megfelelő erőnlét és az egyensúly elsajátítása után kerül sor a protézissel való járás tanításra. Célunk, hogy az amputált betegek minél önállóbbá váljanak.

Az első emeleti tornateremben várjuk a járóbeteg gyógytornára érkező egyéni és csoportos foglalkozásra utalt pácienseinket. Emellett itt található még terápiánk kiegészítésére három elektromos kar és láberősítő gép, vállmozgató, több szobakerékpár, és alsó végtagi mozgatógép.

A 2. emeleti tornateremben különféle csoporttornákat tartunk. Orvos utasítására a beteggel megbeszélve a tornaterem helyét és idejét, a megfelelő ruházatban és lábbeliben (zárt cipő) kezdjük el a mozgatást. A csoportos tornát szivacsmatracon végzik a betegek, általános állapotra való tekintettel a fokozatosság elve szerint végeztetjük a gyakorlatokat.

Általában azonos gyakorlatokat, hogy a kúra alatt a páciens lehetőleg elsajátítsa, és otthon is végezhesse a feladatokat. Helyes ülést, állást, és fekvést is gyakoroltatunk, illetve életmódbeli tanácsokkal látjuk el pácienseinek.

Ugyancsak a második emeleten találjuk a kardiológiai tornatermünket, ahol a pácienseink erőléte alapján két csoportban folynak a foglalkozások. Ülve, állva labdákkal, és botokkal végeztetjük a gyógytorna gyakorlatokat. A megfelelő kardiális állóképesség elsajátításához három szobakerékpár is rendelkezésünkre áll.

Gyógytornászaink többféle speciális képesítéssel is rendelkeznek, hogy e módszerekkel egyéni terápiák keretében biztosítsuk pácienseink mielőbbi gyógyulását.

- McKenzie

- Dorn

- Schrott

- Terrier

- Bobath

- Lymphoedema kompex terápia

Foglalkoztató (ergoterápia) : Intézményünkben a felső végtag fejlesztését két Rehabilitációs Tevékenység Terapeuta végzi.

Céljuk:

- a napi élettevékenységek (ADL) fejlesztése (étkezés, mosdás, öltözködés stb)

- a felső végtagi funkciók felmérése után e képességek fejlesztése, majd beépítése a mindennapi életbe. Ha a kéz finom mozgásai a megtett erőfeszítések ellenére sem térnek vissza a pácienseket az egykezes életmódra kell megtanítani.

- szükség szerint a terápia részét képezi a segéd, és segítő eszközök ajánlása, adaptálása(tanfürdőszoba), háztartási tréning (tankonyha), kreatív foglalkozások, terápiás kert gondozása.

2. FIZIKOTERÁPIA:

A komplex terápia fontos részét képezi intézményünkben mind a járóbeteg, mind a fekvőbeteg ellátásban. A kezeléseket kúraszerűen alkalmazzuk. Általában 10 kezelés jelent egy kúrát, melyet fizikoterápiás asszisztenseink orvosi elrendelés alapján végeznek minden nap 7:00-15:00.

Intézményünkben a következő fizioterápiás kezeléseket végezzük.

Gyógymasszázs: Mindkét oldali alsó és/vagy felsővégtagi masszázs, nyak, vállöv, hát, medence masszázs.

Elektroterápiás kezelések:

- Stabil galván

- Kowarschik

- Kettő/négyrekeszes galván

- Diadinamikus áram

- Interferencia

- TENS

- Iontoforézisek

- Ingeráram kezelés

- Mágnesterápia

- Ultrahang (vízalatti is)

- Fényterápia (Bioptron lámpa, HydroSun, Laser)

3. LOGOPÉDIA:

A kifejező beszéd sérülése során logopédiai kezelés szükséges. Ha valamilyen agyi sérülés (infarktus, vérzés, stroke) következtében változás tapasztalható a beszédben pld. szótalálási nehézség, artikulációs pontatlanság, a beszéd megértésének változása, akkor beszédterápiát alkalmazunk.

A logopédiai terápia komplex kezelés, amely magába foglalja az artikulációs gyakorlatokat, illetve a beszéd rendellenességek kezelését célzottan. Az artikulációs pontatlanság az érintett arcfél bénulása, renyhe mozgása miatt következik be, ilyenkor arctornát alkalmazunk.

Félrenyelés kezelésére, nyelés fejlesztés (basalis stimuláció), és fizikoterápiás kezelés javasolt.

4. ZENETERÁPIA

Intézményünkben képzett zeneterapeuta kapcsolódik be az előre megtervezett gyógyító folyamatokba. A betegség következtében létrejött érzelmi, értelmi, közösségi és fizikai állapot visszaállításában, az egészséges vagy azt megközelítő szint elérésében nyújt segítséget.

A terapeuta olyan zenei eszközök, elemek használatával és alkalmazásával dolgozik, mely a betegtől semmilyen előképzettséget nem igényel.

Receptív Zeneterápia: pszichés támogatás esetében.

Integrált Zeneterápia:

- beszédzavar (afázia) esetében,

- kognitív készségek- és képességek fejlesztésében, pszichés támogatás estében.

Dallam Intonációs Terápia: beszédzavar (afázia) esetében.

Téma Orientációs Zeneterápia: pszichoedukációs céllal.

Zene Indíttatású Kommunikációs Tréning: kommunikációs kompetencia fejlesztése céllal.

5. PSZICHÉS TÁMOGATÁS

A pácienseink pszichés ellátását pszichológus és mentálhigiénés szakember végzi.

Pszichológiai konzultáció: a páciens lelki folyamatainak szükség szerinti monitorozása, pszichés kísérő tevékenység biztosítása, betegségből adódó stresszhelyzetekkel való pszichés megküzdés támogatása.

Mentálhigiénés konzultáció: személyes kapcsolattal segíti a beteget az egészséges vagy azt megközelítő lelki élet kialakítására, visszaállítására és megtartására, az előre meghatározott terápiás cél elérése érdekében.

A TEAM OLYAN GYÓGYÍTÓ EGYÉNEK CSOPORTJA, AKIK KÖLCSÖNÖS EGYÜTTMŰKÖDÉS FOLYAMÁN KÖZÖS CÉLOKAT FOGALMAZNAK MEG ÉS VALÓSÍTANAK MEG. KÖZPONTBAN MINDIG A BETEG ÁLL, ÉS CÉL A MINÉL NAGYOBB ÖNÁLLÓSÁG ELÉRÉSE.